در صورتی که کودک به صورت مداوم دچار گلودرد و سرماخوردگی باشد، پزشک متخصص در برخی موارد عمل لوزه را تجویز میکند، این عمل نوعی جراحی است که در آن لوزه فرد بیمار برداشته میشود و معمولاً به دو صورت انجام میشود. برخی از پزشکان عمل لوزه را با لیزر و برخی دیگر با تیغ ترجیح داده و انجام میدهند. یکی از سوالات مهمی برای افرادی که عمل لوزه درپیش دارند این است که این عمل با لیزر بهتر است یا تیغ؟ در این مقاله قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم پس برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه عمل لوزه، در این مقاله با ما همراه باشید.
مقایسه بین دو روش الکتروکواگولاسیون و بخیه در جراحی لوزه
همانطور که در بالا اشاره شد، عمل لوزه معمولاً با استفاده از لیزر و یا تیغ جراحی انجام میشود. در این دو روش برای جلوگیری از خونریزی بیشتر، از الکتروکواگولاسیون و یا بخیه استفاده میشود. اگر بخواهیم این دو روش را با یکدیگر مقایسه کنیم، میتوان بخیه و الکتروکواگولاسیون را از منظرهای زیر مورد بررسی قرار داد:
- میزان خونریزی: در الکتروکواگولاسیون بلافاصله بعد از عمل، عروق خونی با استفاده از لیزر بسته میشوند و به همین دلیل میزان خونریزی در این عمل جراحی کمتر است. در روش جراحی با بخیه میزان خونریزی بیشتر است و ممکن است فرد تا چند روز در دهان خود طعم خون را احساس کند.
- مدت زمان انجام عمل: عمل لوزه با استفاده از الکتروکواگولاسیون تنها به ۱۰ دقیقه زمان نیاز دارد اما با استفاده از روش سنتی یعنی بخیه زدن، برداشتن لوزه حدود ۱۵ دقیقه زمان میبرد.
- وسعت عمل جراحی: با استفاده از الکتروکواگولاسیون فقط قسمتهای آسیب دیده لوزه برداشته میشود، این در حالی است که در روش عمل با تیغ و بخیه زدن، تمام لوزه به صورت کامل برداشته میشود.
- مدت زمان دوره نقاهت: در عمل لیزر و الکتروکواگولاسیون، مدت زمان دوره نقاهت خیلی کوتاه است. در این روش معمولاً گلو یک هفته بعد از عمل جراحی به صورت کامل بهبود پیدا میکند، در حالی که در روش عمل جراحی لوزه با تیغ و بخیه زدن، دوره نقاهت ممکن است تا یک ماه طول بکشد.
- میزان درد: میزان درد بین دو روش الکتروکواگولاسیون و بخیه تفاوت چندانی ندارد، هرچند نظر برخی افراد این است که در روش عمل لیزر و الکتروکواگولاسیون میزان درد کمتر است.
شیوع عوارض عمل جراحی برداشتن لوزه
عمل جراحی برداشتن لوزه در کنار دارا بودن مزایای مختلف، معایب و عوارضی هم دارد که قبل از انجام عمل لوزه حتماً باید این معایب و عوارض را نیز مورد بررسی قرار دهید. عوارض عمل جراحی برداشتن لوزه بنابر توانمندی و تجربه پزشک معالج و میزان بزرگی لوزه متفاوت خواهد بود. این عوارض در برخی از افراد شدید و در برخی دیگر خفیف خواهد بود و معمولاً کودکان به دلیل دارا بودن دامنه تحمل درد کمتر، عوارض شدیدتری را بعد از عمل لوزه تجربه میکنند.
پس از جراحی لوزه معمولاً فرد تا چند روز گلو درد خواهد داشت اما این مورد تنها عارضه این عمل نیست. در بسیاری از موارد درد فک، درد گوش، درد گردن و… نیز رخ میدهد و این عوارض معمولاً چند روز بعد از عمل نمایان میشوند و قبل از بهبودی کامل ممکن است عوارض طی ۱۰ روز به بالاترین میزان ممکن برسند. در روزهای اولیه بعد از انجام عمل لوزه ممکن است احساس خستگی در فرد بروز داشته باشد که این مشکل در نتیجه بیهوشی هنگام عمل اتفاق میافتد و ممکن است حتی تا یک هفته هم ادامه داشته باشد.
بعد از انجام عمل جراحی لوزه معمولاً در قسمت گلو دلمههای سفید رنگی دیده میشود. این دلمهها هنگام بلع غذا کاملاً قابل لمس بوده و میتواند در غذا خوردن فرد مشکلاتی را ایجاد کنند. برای جلوگیری از ایجاد این قبیل مشکلات در هنگام غذا خوردن بهتر است تا یک ماه بعد از انجام عمل جراحی، غذای خیلی سفت مصرف نشود، همچنین دلمههای سفید به وجود آمده در گلو باعث ایجاد بوی بد در دهان هم میشوند که این مورد را نیز میتوان یکی از عوارض جانبی عمل جراحی لوزه دانست.
طبیعتا عمل جراحی لوزه همانند هر عمل جراحی دیگر عوارضی دارد که ممکن است در افراد مختلف، متفاوت و دارای شدت و ضعف باشد که برخی دیگر از این عوارض موارد زیر هستند:
- خونریزی جزئی
- ایجاد تب خفیف در فرد ( تب بین ۳۷ تا ۳۸ درجه)
- درد قسمتهایی از صورت
- سردرد
- تورم خفیف گلو